Stránky určené pro všechny nadšence minerálů. Nalzneme zde plno mineralogických lokalit České republiky, Rakouska, Španělska a vltavínová naleziště!!

Přidejte se ke skupině "Ráj minerálů" na facebooku:

 https://www.facebook.com/groups/383146932449340/

Všem příznivcům mineralogie přeji mnoho zdraví, štěstí, trpělivosti a hodně nových raritních nálezů v roce 2022 !

Mgr. David Šefčík

Písek 397 01 - jižní Čechy

- email: davidsefcik@seznam.cz

- tel. číslo: 721 155 076

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor stránek se synkem při rýžování zlata 2023.

Podpořte autora webu na mineralogické expedice na rok 2024.

č.účtu: 2334567153/0800

Pyrity - Navajún (vlastní nálezy) - video:

https://www.youtube.com/watch?v=Lv75WI4sZjs&t=998s

Celé jméno:
E-mail:
Heslo:
Navigace: Ráj minerálů > Nálezy roku ! > 2020

2020

        No koukněte se na tohle žezlo, no zatraceně není to ale krása? To je prostě bomba ! Na první místo řadím žezlovou záhnědu v asociaci a krystalem albitu o velikosti cca 7 cm. Tuto záhnědu jsme vykopali spolu s kamarády z Moravy kousek od Hodíškova na poli zhruba v metrové hloubce kousek od silnice. Byla zde dutina malých rozměrů, kde byly krásné, avšak nepříiš veliké krstaly naprosto drahokamových záhněd. Mezi nimi byl i tento skvost, který je dominantou mé sbírky ve vitríně. Více o lokalitě zde: https://rajmineralu.netstranky.cz/lokality-ceske-republiky/kraj-vysocina/hodiskov.html

        Na druhé místo si dovoluji vložit velikou zajímavost pro Českou republiku. Jedná se o hradbový ametyst od Zvíkova ve tvaru "Mattoni orla". Vlastní ález a zpracování 2020.

        Na třetí místo řadím luxusní srostlici korundů z Pokojovic, kterou jsem vypreparovával několik hodin. Práce zato stála. O tomto nálezu se dozvíte v mé plánované knížce. 

Obr.: Krystal žezlové záhnědy v asociaci s albitem z Hodíškova. Velikost cca 7 cm. 

Obr.: "Mattoni ametystový orel", který se mi zjevil v roce 2020. Lokalita - Zvíkov. A to jsem si ještě říkal, mám ten hradbový ametyst řezat nebo ne? Bylo to velmi zajímavé překvapení. Vlastní nález a foto 2020.

Obr.: Můj nejkrásnější korund co jsem kdy vypreparoval. Jedná se o extrémně výcnou ukázku srůstu šesti krystalů korundu, které jsou luxusně omezené. Velikost vzorku je okolo 7 - 8 cm. Tento vzorek považuji za nejlepší z mé sbírky korundů a musím říct, je chloubou mé sbírky. Vypreparováno 2020. Velmi starý sběr. Sbírka a foto: D. Šefčík.