Stránky určené pro všechny nadšence minerálů. Nalzneme zde plno mineralogických lokalit České republiky, Rakouska, Španělska a vltavínová naleziště!!

Přidejte se ke skupině "Ráj minerálů" na facebooku:

 https://www.facebook.com/groups/383146932449340/

Všem příznivcům mineralogie přeji mnoho zdraví, štěstí, trpělivosti a hodně nových raritních nálezů v roce 2022 !

Mgr. David Šefčík

Písek 397 01 - jižní Čechy

- email: davidsefcik@seznam.cz

- tel. číslo: 721 155 076

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor stránek se synkem při rýžování zlata 2023.

Podpořte autora webu na mineralogické expedice na rok 2024.

č.účtu: 2334567153/0800

Pyrity - Navajún (vlastní nálezy) - video:

https://www.youtube.com/watch?v=Lv75WI4sZjs&t=998s

Celé jméno:
E-mail:
Heslo:
Navigace: Ráj minerálů > Nálezy roku ! > 2009

2009

         V roce 2009 se mi velmi dařilo na srdcové lokalitě v Píseckých horách u lomu U Obrázku I. a na vltavínových lokalitách u Ločenic. Povedlo se mi vykopat nádhrný krystal zeleného a ukončeného apatitu v křemenné dutince po berylu. Krystal má sice jen 4 mm, ale je nádherný pro tuto lokalitu. Na druhé místo řadím úžadný nález krystalu berylu v albitu také z této lokality. Ve spodní části krystalu se jeví přechod do zlatého berylu. Mimo jiné jsem vykopal dneklik dalších desítek berylů a písekitů, které jsou doplněny v rubrice lom U obrázku I.

       Dále se mi podařilo se mi najít úžasnou kapku vltavínu přímo ve vypršené stopě po sběrateli na poli mezi Ločenicemi a Nesmění (u jímky). To jsem ještě jezdíval do Ločenic pouze dva krát do roka a vždy jsem našel krásné kousky. Dnes jsou lokality okolo Ločenic a Nesměně  přímo vyluxované díky zvýšení cen vltavínů a díky velkému počtu sběratelů. Vltavín má asi 4 cm. 

Obr.: Můj doposud nejkrásnější krystal ukončeného apatitu z výsypek lomu U Obrázku. Nalezl jsem v roce 2009. Velikost krystalu okolo 3-4 mm. Dnes je velká fuška něco takového zde vykopat. Písecké apatity, i přes jejich malé velikosti, patří k jedním z nejkrásnějších v České republice. Foto: D. Šefčík 2016.

Obr.: Krystal berylu na albitu. Velikost x okolo 3-4 cm. Radost pohledět na takovýto nález!!!! Vlastní nález na výsypkách lomu U Obrázku. Foto D. Šefčík.

Obr.: Vltavín od Ločenic. Nález ve vypršené stopě. Nález a foto: D. Šefčík