Stránky určené pro všechny nadšence minerálů. Nalzneme zde plno mineralogických lokalit České republiky, Rakouska, Španělska a vltavínová naleziště!!

Přidejte se ke skupině "Ráj minerálů" na facebooku:

 https://www.facebook.com/groups/383146932449340/

Všem příznivcům mineralogie přeji mnoho zdraví, štěstí, trpělivosti a hodně nových raritních nálezů v roce 2022 !

Mgr. David Šefčík

Písek 397 01 - jižní Čechy

- email: davidsefcik@seznam.cz

- tel. číslo: 721 155 076

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor stránek se synkem při rýžování zlata 2023.

Podpořte autora webu na mineralogické expedice na rok 2024.

č.účtu: 2334567153/0800

Pyrity - Navajún (vlastní nálezy) - video:

https://www.youtube.com/watch?v=Lv75WI4sZjs&t=998s

Celé jméno:
E-mail:
Heslo:
Navigace: Ráj minerálů > Nálezy roku ! > 2023

2023

        Rok 2023 nebyl natolik mineralogicky úspěšný, jako rok předešlý. Na druhou stranu byl tnto rok úspěšný z hlediska nákupů a sehnání fantastických mineralogických ukázek ze starých sbírek z pozůstalostí. Jednalo se zejména o vltavíny, písecké minerály a moje oblíbene smaragdy z Uralu (Malysheva). Později doplním o fotografie do rubrik.

        Co se týče nálezů, tak na první místo řadím krásný krystal zeleného fluoritu z jihočeské téměř vysbírané lokality Mutěnice u Strakonic. Byl to náhodný nález. Krystal byl posetý křemennou krustou, kterou jsem následně sundal a obnažil jsem krásnou smaragdově zelenou barvu. Krystal má velikost okolo 3,5 cm a zarůsta do křemenné dutinky. K tomotu vzorku mám příhodu, na kterou nikdy nezapomenu. No prostě mě tam prohnala úporná a dech beroucí sračka a ještě kolem mě lezl bobr !! No připadal jsem si jako v žumpě. Ještě jsem si říkal - zakousni se mi do zadku a leknu tu..  Druhé místo reprezentuje písekit z výsypky lomu U Obrázku, který jsem vykopal se svým 3 letým synem Adámkem. Paprsky mají okolo 1 cm a jsou velikou vzácností pro dnešní dobu. Mezi další pěkný nález patří vltavín od Krasejovky se zachovalou lehce jamkovitou skulptací. Vltavínů jsem nalezl více, ale všechny byly buď lehce poničení nebo moc malé, a tak šly do světa za výměnu. Na poslední místo řadím krystal krásného křemene od Volyně v jižních Čechách. Představte si, že jsem byl na lokalitě necelou hodinku při zpáteční cestě ze Šumavy a vykopal takový krystal během pár minut. Velmi mě to potěšilo a prostě na mě čekal a já ho vycítil, kde na mě číhá. 

        Během tohoto roku jsem absolvoval spoustu dalších výprav, avšak nebyly natolik štědré, ale to vůbec nevadí. Další rok přinese určitě o to zajímavější úlovky. 

 

Obr.: Krystaly fluoritu z Mutěnic před preparováním (vlevo) a po preparování (vpravo). Velikost okolo 3 - 4 cm. Jedná se o velkou raritu na zdejší lokalitu pro dnešní dobu. Nález a foto D. Šefčík 2023

Obr.: Paprsky nezvětralého písekitu z výsypek lomu u Obrázku. Velikost paprsků okolo 1 cm. Vlastní nález a foto 2023. 

Obr.: Čerstvě nalezený vltavín od Krasejovky o velikosti cca 3 cm. Nález a foto D. Šefčík 2023

Obr.: Krystal křemene od Volyně. Velikost x okolo 5 - 6 cm. Vlastní nález 2023.